• Leden
  • Zorgverzekeraar
  • Therapie
  • Contact
  • Patientenfolder
  • Vergoedingen verzekeraars
  • vakliteratuur
  • opleiding podoposturaal therapeut
  • geschiedenis
  • Noord-Holland
  • Zuid-Holland
  • Utrecht
  • Flevoland
  • Overijssel
  • Groningen
  • Friesland
  • Drenthe
  • Gelderland
  • Noord-Brabant
  • Limburg
  • Zeeland
  • België
HUISHOUDELIJK REGLEMENT
van het
OMNI PODO GENOOTSCHAP


Met inachtneming van het gestelde in de statuten van het Omni Podo Genootschap voor podoposturale therapie worden hieronder nadere reglementen gegeven.

Artikel 1: Taken, bevoegdheden en verplichtingen van het bestuur
Het bestuur heeft de navolgende taken, bevoegdheden en verplichtingen:
a. het handelt binnen de statuten, de reglementen en het beleid van de Vereniging en Commissies;
b. het ontwikkelt initiatieven in het kader van de doelomschrijving van de Vereniging en activeert en stimuleert de leden in de belangenbehartiging van de Vereniging en Commissies;
c. het zal zorgdragen, terzake van de ervaringen en waarderingen van het beleid, aan de leden rapport te doen;
d. het zal trachten zo veel mogelijk de onderlinge collegialiteit en saamhorigheid tussen de leden te bevorderen en, desgevraagd, te bemiddelen inzake conflicten waarbij één of meer leden betrokken zijn;
e. het zal er voor zorgdragen zo veel mogelijk contacten te onderhouden met externe relaties van beroepsgroepen die in relatie met de Podoposturaal therapie en de beoefenaars daarvan zouden kunnen staan;
f. het organiseert wetenschappelijke bijeenkomsten;
g. het houdt discussiebijeenkomsten naar aanleiding van gerichte thema’s;
h. het onderhoudt contacten met de besturen van de diverse commissies;
i. het is verantwoordelijk voor het bijhouden van een ledenregister;
j. het is verantwoordelijk voor de kwaliteitsnormering van alle aangesloten leden;
k. het bestuur is verplicht de jaarstukken tien jaar lang te bewaren;
l. alle leden van het bestuur, van door het bestuur of de Algemene Leden Vergadering (A.L.V.) ingestelde commissies en al degenen die door het bestuur of de A.L.V. in het belang van de Vereniging opdrachten hebben verstrekt, ontvangen een door het bestuur in redelijkheid vast te stellen kostenvergoeding, onder verantwoording van het bestuur aan de A.L.V.
m. het bestuur zal minimaal twee keer per jaar contact opnemen met de voorzitters van de verschillende commissies en die uitnodigen voor de bestuursvergadering. Dit om een goede interactie te waarborgen.

Artikel 2: Wijze van oproeping voor de Algemene Leden Vergadering
De vergaderingen worden bijeengeroepen door of namens het Bestuur.
De oproeping geschiedt schriftelijk aan de adressen van de leden volgens het ledenregister, gehouden bij het Bestuur.
Ieder lid heeft de bevoegdheid, tot twee weken voor de dag waarop de A.L.V. wordt gehouden, schriftelijke punten ter behandeling op de A.L.V. bij de voorzitter in te dienen, waarop deze worden bijgevoegd als binnengekomen stuk en eventueel als zodanig op de agenda omschreven en geplaatst.
 
Artikel 3: Bekendmaking Agenda
De te behandelen onderwerpen worden gelijktijdig met de oproeping ter kennis gebracht van de leden, onverminderd het gestelde in de Statuten.

Artikel 4: Bekendmaking Agendastukken
De bij de te behandelen onderwerpen behorende aanvullende informatie wordt zo mogelijk tegelijk met de bekendmaking van de te behandelen onderwerpen gezonden aan alle leden, de Besturen van de diverse Commissies en tenminste op een zodanig tijdstip, dat voldaan kan worden aan het bepaalde in het hierna volgende artikel.
De aanvullende informatie ligt zodra deze beschikbaar is, voor de leden tot en met de dag der vergadering ter inzage op het secretariaat van de vereniging.
Van deze ter inzagenlegging wordt mededeling gedaan in een van de Vereniging uitgaande brief c.q. vakblad.
De aanvullende informatie kan aan die leden, die hiertoe bij het secretariaat schriftelijk een verzoek indienen, worden toegezonden.

Artikel 5: Commissievergaderingen
De commissiebesturen zijn gehouden om tijdig voor een vergadering van de Algemene Vergadering de leden in hun commissie c.q. de bestuursleden in vergadering bijeen te roepen, teneinde aldaar de door de Algemene Vergadering te behandelen onderwerpen te bespreken.

Artikel 5 a: De regiocommissie
1. De regiocommissie bestaat uit vier personen.
Een voorzitter, een secretaris, een cursuscoördinator en een vierde lid. Deze functies worden vanuit de commissie zelf ingevuld.
Minimaal één van de commissieleden is tevens lid van het bestuur van het Omni Podo Genootschap; dit om een goede communicatie met het bestuur te waarborgen.
De tijd waarin deze personen deel uitmaken van de commissie is twee jaar. Men kan zich daarna beschikbaar stellen voor een volgende periode.
Als een van de leden uit de commissie treedt, wordt er zelf voor een adequate opvolger gezorgd, tenzij het bestuur anders beslist.

2. De regiocoördinator is verantwoordelijk voor de volgende taken:
- Minimaal vier (met een uiterst minimum van drie) dagdelen per jaar organiseren, waarin  per dagdeel (3 uur)  vijf  punten te verzamelen zijn.
- De data van de dagdelen in overleg met de regionale therapeuten bepalen, zodat iedereen in staat is deze bijeenkomsten bij te wonen.
- De therapeuten bijtijds uitnodigen voor de bijeenkomsten.
- Verslag uitbrengen (of laten uitbrengen) van deze bijeenkomst en die naar de contactpersoon van de regiocommissie sturen.
- De lidmaatschapskaarten aftekenen bij presentie, en het behaalde aantal punten, de datum en het nummer van de regio  hierop vermelden.
- Een presentielijst bijhouden en deze doorsturen naar de voorzitter van de  regiocommissie en/of de beheerder van het accreditatiesysteem : accreditatie@omnipodogenootschap.nl
- Twee keer per jaar overleg voeren met en verslag uitbrengen aan de regiocommissie.
 
Artikel 5 c: Het puntensysteem.

1. Elke therapeut die voor de A-status in aanmerking wil komen,of wil behouden, moet er voor zorgen dat er in een tijdvak van drie jaar minstens  vijfenzeventig (75) punten behaald worden. Dit is een verplichting naast het volgen van verplichte bij- en nascholing, uitgeschreven door het Omni Podo Genootschap.

2. Wordt een therapeut lid op de eerste dag van een lopende accreditatieperiode, dan geldt de eis van 75 punten.
Wordt een therapeut lid tijdens een lopend jaar van de accreditatieperiode, dan wordt het aantal vereiste punten aangepast.
• Nieuw  lidmaatschap tijdens het eerste jaar van de periode: dit jaar is er geen verplichting tot het behalen van punten. Voor de volledige periode is het vereiste aantal punten dan: 50
• Nieuw lidmaatschap tijdens het tweede jaar van de periode: dit jaar is er geen verplichting tot het behalen van punten. Voor de volledige periode is het vereiste aantal punten dan: 25
• Nieuw lidmaatschap tijdens het derde jaar van de periode: dit jaar is er geen verplichting tot het behalen van punten. Voor de volledige periode is het vereiste aantal punten dan: 0
De punten die wel behaald worden in een jaar dat er nog geen verplichting bestaat tot het halen van punten, worden wel meegerekend in de lopende periode.
Heeft een lid meer dan 75 punten in de lopende accreditatieperiode gehaald, dan worden deze punten meegenomen naar de volgende accreditatieperiode.

3. De punten kunnen behaald worden op de volgende wijze:
- Extra regiobijeenkomsten.
- Congressen, symposia, seminars.
- Applicatiecursussen.
- Algemene Leden Vergadering
- Beroepsgerelateerde  opleidingen.

4. De regiocommissie bepaalt de punten toegekend aan applicatievormen zijnde niet regiobijeenkomsten.
Informatie over de applicatievormen zal regelmatig via de nieuwsbrief aangereikt worden.

5. De behaalde punten in een tijdvak zijn in het volgende tijdvak van 3 jaar goed om de A-status te behouden.

6. Indien in een 3-jaarlijks tijdvak niet het vereiste aantal punten gehaald wordt, wordt men B-therapeut. Men moet dan minimaal 25 punten halen om het jaar daarop als A-therapeut te worden geclassificeerd.

7. De 3 jaar als bedoeld in lid 1, 4 en 5 van dit artikel zijn afgesloten tijdvakken van 3 kalenderjaren, te beginnen met 01-01 t/m 31-12.

De accreditatieperiode bestrijkt een tijdspanne van 3 volledige kalenderjaren. Aanvang kalenderjaar op 1 januari, en eindigend op 31 december. Het aantal te behalen punten in 3 jaar is in totaal: 75. Dat wil zeggen: 25 punten per jaar gemiddeld.

Puntenwaardering per onderdeel:

Bijwonen regiobijeenkomst, mits hiervan een (kort) verslag bekend is bij de accreditatie/regiocommissie. Een dagdeel bevat 3 uur (5 punten).

Bonus voor degene die een kort verslag schrijft/notuleert en naar de accreditatiecommissie opstuurt (1 punt).

Bijwonen symposium OPGen (10 punten).

Bijwonen congres van LOOP (5 punten).

IFBP jaarvergadering, en bijscholing (2 -3 dagen)
(10 punten).

IFBP bijscholingsdag (5 punten).

Bijwonen van beroepsgerelateerde symposia, congressen per dagdeel  (1 punt).

Bijwonen algemene ledenvergadering (2 punten).

Bijwonen regiocommissievergadering (2 punten).

Bijwonen vergadering scholingscommissie ,  symposiumcommissie, wetenschapscommissie , kascommissie of andere commissie door het bestuur ingesteld. Men dient wel officieel lid van deze commissie te zijn (2 punten).

Bijwonen bestuursvergadering (mits lid of aspirant-lid) (2 punten).

Lezing/presentatie geven voor het genootschap (3 punten).

Lezing/presentatie geven buiten het genootschap, mits beroepsgerelateerd. Men moet kopie van uitnodiging o.i.d. overleggen (2 punten).

Schrijven van een wetenschappelijk artikel, artikel over een uitgevoerd onderzoek o.i.d. voor onze nieuwsbrief.  Mits kopie van dit artikel doorgegeven is aan de accreditatiecommissie
(3 punten).

Stagebegeleiding aan een student van onze opleiding. Dit geldt per jaar, ongeacht het aantal studenten. Mits een kopie van een pagina van de stageovereenkomst, op welke getekend is door de stagebegeleider en de stagiair (5 punten).

Volgen van een vakopleiding, beroepsgerelateerd. Het aantal contacturen of -dagen door geven. 1 punt per dagdeel van 3 uur. Deze opleidingen kunnen een verrijking voor ons beroep zijn. (1 tot max. 12 punten).

Het volgen van een beroepsgerelateerde bijscholing. Het aantal contacturen of –dagen door geven. 1 punt per dagdeel van 3 uur. (1 tot max. 6 punten).

Werkzaamheden voor het genootschap. De zwaarte wordt bepaald door het bestuur (1 tot max. 4 punten).

Intervisie.  Dit onder randvoorwaarden. Overleg en een verslag naar de accreditatiecommissie. Uitleg verder in overzicht (5 punten).

Regiocoördinator zijn. Extra beloning per jaar (5 punten).

Verplichte bijscholing: hiervoor ontvangt men een aantekening in zijn persoonlijk dossier (0 punten).

De punten die resteren, naast de 75 verplichte punten, aan het einde van een accreditatieperiode, worden meegenomen naar de volgende periode.
 
Het bijwonen van ons symposium wordt niet verplicht, wel aangeraden, voor de leden (besluit ALV 2010).

Het bestuur verwacht dat een lid zich collegiaal opstelt en zijn/haar inbreng heeft op de lokale activiteiten.

Het bijwonen van regiobijeenkomsten wordt verplicht voor de leden. Per jaar dienen de regiocoördinatoren 4 bijeenkomsten, met een uiterste minimum van 3,  te organiseren. Een lid wordt verplicht om minimaal 2 van deze bijeenkomsten bij te wonen. De voorkeur gaat uit naar het bijwonen van de eigen regio. Men mag, op verzoek en in overleg met de betreffende coördinator, ook een bijeenkomst van een andere regio bijwonen.

Intervisie: een dag bij elkaar meelopen in de praktijk. Randvoorwaarden: er is een overleg met de praktijkhouder en de bezoeker over de manier van werken van de praktijkhouder. De reden van het bezoek moet van te voren omschreven zijn (bijvoorbeeld ter verrijking van kennis). De bezoeker kijkt mee, denkt mee en houdt zijn mond, tot de klant weg is. Daarna gezamenlijk overleg. Feedback. Eventueel hoe de bezoeker zou werken.  Hiervan moet een kort verslag naar de accreditatie. Het levert voor beide 5 punten op. Geen verslag, geen punten.

Op 7 februari 2009 is dit voorstel ingediend bij de regiocommissievergadering.  Er is unaniem door de regiocoördinatoren vóór gestemd. Aangezien de coördinatoren de leden vertegenwoordigen van hun regio, gaat de wijziging van de accreditatie in m.i.v. 01-01-2009.

Tijdens de ALV van 2 juni 2009 is hier door de leden positief over gestemd.

Aanvulling accreditatie
Dit is onder goedkeuring door de leden tijdens de ALV (01-06-2010) aangenomen:

DERKS
Basismodule:     12 punten  ( = opleiding)
Verdere modules: 6 punten ( = verdieping)
Bijscholing:       1 punt per dagdeel

LOOP
Symposium:        5 punten
Modules van opleiding tot registerpodoloog A/B:  6-max. 12 punten. Afhankelijk van het aantal lesdagen.

IFBP
Congres is 100% inhoudelijk relevant tot het vak podoposturaal therapeut: 10 punten.
Andere opleidingen/cursus/symposia: accreditatie volgt nadat de inhoud bekend is gemaakt door een verslag door de deelnemer.

Artikel 5 d: De scholingscommissie
1. De scholingscommissie bestaat uit een x aantal personen. De bestuurlijke functies van de commissie worden vanuit de commissie zelf ingevuld. Minimaal één van de
 commissieleden is tevens lid van het bestuur van het Omni Podo Genootschap. Dit om een goede communicatie met het bestuur te waarborgen.

2. De scholingscommissie geeft advies aan het bestuur aangaande de verplicht gestelde bijscholing. De commissie geeft voor zover mogelijk inhoud aan deze bijscholing, maar zal daarbij vooral letten op de vraag naar bijscholing van de zittende therapeuten. De commissie zal controle uitoefenen op de kwaliteit van de scholing en bijscholing
De scholingscommissie heeft hiervoor nauw contact met het opleidingsinstituut.
De tijd waarin de personen deel uit maken van de scholingscommissie is twee jaar. Men kan zich daarna beschikbaar stellen voor een volgende periode.
Als een van de leden uit de commissie treedt, wordt er zelf voor een adequate opvolger gezorgd, tenzij het bestuur anders beslist.
De commissie vergadert naar behoefte, maar met een minimum van twee keer per jaar.

3. De commissie zal regelmatig in contact treden met de regiocommissie. Dit om te inventariseren naar de aangeboden applicatiecursussen.

4. Elke therapeut die voor de A-status in aanmerking wil komen moet de verplichte bijscholing met goed resultaat hebben afgelegd.
De commissie houdt hier toezicht op en zal de gegevens bekend stellen aan het bestuur. Dit zal op de therapeutenstatus worden aangegeven met een ja.

Uitzondering tot het volgen van de verplichte bijscholing (besluit ALV 2005) zijn de leden met ingang van het jaar dat zij 59 jaar oud zijn en 20 jaar, of meer, praktijkervaring hebben. Gedurende deze periode moeten zij lid zijn geweest van de vereniging.

5. Het bijscholingsjaar zal samenvallen met het schooljaar(terwijl het verenigingsjaar samenvalt met het kalenderjaar).
De gegevens van de verplichte bijscholing zullen, tezamen met de vergaarde punten van de intercollegiale toetsing, in juni aan het secretariaat worden medegedeeld.
Het secretariaat kan vervolgens in juli/augustus de zorgverzekeraars benaderen.

Artikel 5 e: De verzekeringscommissie
1. De verzekeringscommissie bestaat uit minimaal 3 personen. De bestuurlijke functies van de commissie worden vanuit de commissie zelf ingevuld. Minimaal één van de commissieleden is tevens lid van het bestuur van het Omni Podo Genootschap. Dit om een goede communicatie met het bestuur te waarborgen.

2. De taak van de zorgcommissie is contact leggen en onderhouden met de zorgverzekeraars.

3. Ieder jaar wordt de zorgverzekeraars gevraagd om de nieuwe voorwaarden van dat jaar op te sturen. Hierbij wordt de nieuwe lijst met A-therapeuten meegestuurd.

4. Het is niet de bedoeling dat iedereen afzonderlijk de zorgverzekeraars benadert, dit dient te worden gecoördineerd door de verzekeringscommissie.

Artikel 5 f: De technische commissie
1. De technische commissie bestaat uit een x aantal personen. De bestuurlijke functies van de commissie worden vanuit de commissie zelf ingevuld. Minimaal één van de commissieleden is tevens lid van het bestuur van het Omni Podo Genootschap. Dit om een goede communicatie met het bestuur te waarborgen.

2. Voorts moet dit nog in het reglement worden ingevuld.

Artikel 5 g: De klachtencommissie
Voor hetgeen van toepassing is op de klachtencommissie wordt verwezen naar het aparte reglement Tuchtrechtspraak podoposturale therapie.

Artikel 5 h: De visitatiecommissie
Voor hetgeen van toepassing is op de visitatiecommissie wordt verwezen naar het aparte reglement Visitatie.

Artikel 6: De Besluitvorming
Voor besluiten en stemrecht en de wijze van uitbrenging van stemmen moge worden verwezen naar de Statuten.

Artikel 7: Leiding van de vergadering
De vergaderingen van de Algemene Leden Vergadering worden geleid door de voorzitter van het Bestuur en bij diens ontstentenis door degene die door de Bestuursvergadering wordt aangewezen.
De voorzitter stelt de orde van de vergadering vast.
 
Artikel 8: Opening van de vergadering
De vergadering is geopend, wanneer de voorzitter zijn openingsrede heeft beëindigd met de woorden: ”en hiermede verklaar ik de ........ ste vergadering der Algemene Leden Vergadering voor geopend”, danwel woorden van gelijke strekking.

Artikel 9: Voortzetting/schorsing vergadering
De voorzitter beslist in het geval dat de agenda niet afgewerkt kan worden of de behandeling van de overgebleven agendapunten uitgesteld wordt tot de volgende Algemene Leden Vergadering, of dat de vergadering geschorst wordt en op een zo kort mogelijke termijn wordt voorgezet.

Artikel 10: Spreekrecht
De voorzitter kan zonodig, indien een goede voortgang van de vergadering zulks naar zijn oordeel verlangt, spreektijd in acht laten nemen door de aanwezigen op de vergadering.

Artikel 11: Onvoorziene gevallen
In onvoorziene gevallen beslist de voorzitter van de Algemene Vergadering.

Artikel 12: Notulen
Voor het verhandelde in elke vergadering worden notulen gemaakt, die voor de eerstvolgende vergadering wordt vastgelegd en vervolgens door de voorzitter en de secretaris worden ondertekend. De inhoud van de notulen wordt ter kennis van de leden gebracht.

Artikel 13: Taak van de secretaris
1. De secretaris voert in het algemeen de correspondentie van de vereniging.
Van uitgaande stukken wordt afschrift gehouden, terwijl van inkomende stukken het origineel bewaard blijft in het archief.

2. Voorts zal hij zorgdragen, dat er op elke vergadering één exemplaar van de Statuten, van het Huishoudelijk Reglement en van het bijgewerkte ledenregister, aanwezig is.

3. Hij notuleert de vergaderingen en maakt het jaarverslag.

4. Hij houdt het archief en is verantwoordelijk voor de nodige berichtgeving naar het Bestuur en de leden.

5. Indien het secretariaat in andere handen overgaat, geschiedt de overgave en de overname van het archief zo spoedig mogelijk, doch uiterlijk binnen één maand na het in functie treden van de nieuwe benoemde secretaris, die schriftelijk bevestigt, het archief in goede orde te hebben ontvangen en overgenomen.

6. De secretaris wordt bij ontstentenis of belet door één van de leden van het Bestuur, die door de voorzitter daartoe is aangewezen, vervangen. Ook buiten dit geval kan onder goedkeuring van het bestuur, een deel van de werkzaamheden van de secretaris aan een ander bestuurslid, danwel onder verantwoordelijkheid van de secretaris aan een door de Vereniging aangestelde en eventueel gehonoreerde administrateur c.q. een daartoe door het Bestuur ingestelde commissie worden overgedragen.

Artikel 14: Vertegenwoordiging
De voorzitter en de secretaris tekenen alle officiële stukken van de Vereniging.

Artikel 15: De taak van de penningmeester
1. De taak van de penningmeester is het beheren en het voeren van de boekhouding van de gelden van de Vereniging volgens de richtlijnen van het Bestuur en is daarvoor verantwoordelijk.

2. Hij stelt jaarlijks aan het eind van ieder jaar een jaarverslag op met betrekking tot zijn geldelijk beheer en biedt deze aan het Bestuur aan.

3. Alvorens grote uitgaven, boven de duizend euro, te doen, dient de penningmeester zich te verzekeren van de schriftelijke toestemming van het dagelijks bestuur (voorzitter, secretaris).

4. Alvorens een uitgave te doen, die groter is dan het tegoed van de Vereniging, dient dit voorgelegd te worden aan de A.L.V.

5. Goedkeuring van rekening en verantwoording door het Bestuur en door de Algemene Leden Vergadering strekt de penningmeester tot decharge.

6. De penningmeester int alle aan de Vereniging toekomende bedragen en houdt daarvan boek.

7. De kascommissie wordt jaarlijks benoemd door de A.L.V. en bestaat uit twee leden. Zij controleren de jaarstukken van de penningmeester.

8. Het Bestuur is gehouden de jaarstukken en de daarop betrekking hebbende stukken 10 jaar lang te bewaren.

9. De penningmeester is onvoorwaardelijk verplicht rekening en verantwoording af te leggen, indien hierom wordt verzocht door de A.L.V.

10.Bij ontstentenis of belet van de penningmeester wordt hij door één van de leden van het Bestuur, die door de voorzitter daartoe is aangewezen, vervangen.
Ook buiten dit geval kan onder goedkeuring van het Bestuur een deel van de werkzaamheden van de penningmeester aan een ander lid van het Bestuur, danwel onder verantwoording van de penningmeester, aan een door de Vereniging aangestelde en eventueel gehonoreerde administrateur c.q. een daartoe door het Bestuur ingestelde commissie worden overgedragen.

Artikel 16: Van de contributie
1. Alle leden van de Vereniging zijn verplicht tot betaling van de contributie, zowel gewone leden als buitengewone leden als studerende leden.

2. De Algemene Vergadering kan jaarlijks vaststellen welke categorieën van leden zijn vrijgesteld voor betaling van contributie.
Hierbij kan gedacht worden aan leden met een bijzondere verdienste met betrekking tot de Vereniging en/of ereleden.

Artikel 17: De contributiehoogte
De Algemene Leden Vergadering stelt op voorstel van het Bestuur de hoogte van de afdracht vast. Deze wordt jaarlijks geïndexeerd met de inflatiecorrectie volgens de consumentenprijsindex.
Leidraad hiervoor is, de begroting van het komende jaar, waarop de afdracht betrekking zal hebben.

Artikel 18: Vermindering van de contributie
1. Jaarlijks kan de Algemene Vergadering vaststellen in welke gevallen leden in aanmerking kunnen komen voor vermindering van de contributie.

2. Indien een lid van een Vereniging in de loop van een verenigingsjaar tot het lidmaatschap wordt toegelaten, is gedeeltelijk contributie verschuldigd, te rekenen vanaf de maand waarin dit lid tot het lidmaatschap wordt toegelaten, waarbij een gedeelte van de maand voor volle maand zal gelden.

Artikel 19: Betaling van de contributie
1. Behoudens het gestelde in het voorgaande artikel, is door een besluit van ALV, datum 7 juni 2009, goedgekeurd dat de contributie alleen nog kan worden voldaan middels automatische incasso.
De leden dienen hiertoe een getekende verklaring aan de penningmeester te verstrekken.
De contributie moet worden voldaan zonder korting of compensatie.

2. Indien daartoe gronden aanwezig zijn, is het contributieplichtige lid bevoegd, zulks in overleg met de penningmeester, de contributie in hetzij halfjaarlijkse termijnen, hetzij kwartaaltermijnen te voldoen.
In geval van betaling in termijnen zal geen rente c.q. kosten in rekening worden gebracht.Indien de contributie in termijnen zal worden voldaan, zal telkenmale het gedeelte binnen een maand na de desbetreffende vervaldatum per automatische incasso door de penningmeester worden geïnd.

Artikel 20: Wanbetaling van de contributie
In geval het desbetreffende lid de verschuldigde contributie niet binnen de daarvoor gestelde termijn voldoet, is het Bestuur gerechtigd zonder in gebreke stelling een incassoprocedure in gang te zetten.
In geval van non-betaling van de verschuldigde contributie, is het desbetreffende lid onvoorwaardelijk gehouden alle buiten- c.q. gerechtelijke incassokosten, waaronder begrepen honoraria van gemachtigden, gerechtsdeurwaarder, advocaten en procureurs, aan de Vereniging te voldoen. In geval van non-betaling is het Bestuur gerechtigd de toezending van nieuwsbrieven en dergelijke op te schorten en voorts het lidmaatschap van de Vereniging op te zeggen.

Bij het zenden van een herinnering worden administratiekosten in rekening gebracht.

Artikel 20 b: Niet betalen van contributie
1. Leden die niet aan hun contributieverplichtingen hebben voldaan hebben geen stemrecht op de ALV.

2. Indien leden na herhaaldelijk aanmanen binnen redelijke termijn nog steeds in gebreke blijven, verliezen zij de A-status. Dit ter beoordeling van het bestuur.

Artikel 21: Nieuwe leden
Aanmelding van nieuwe leden gaat via het secretariaat. Men kan lid worden wanneer men aan alle criteria heeft voldaan en het hiertoe ontvangen formulier heeft ondertekend, waarin staat vermeld dat men de Statuten en het Huishoudelijk Reglement van het Omni Podo Genootschap heeft ontvangen. Nieuwe leden zijn dan volwaardige leden, met alle rechten en plichten hierbij behorend, tot aan de eerstvolgende Algemene Leden Vergadering. Deze dient dan dit lidmaatschap te bevestigen. Uitsluitend in het geval van een onoverkomelijk bezwaar een nieuw lid betreffend, hetgeen aan het bestuur bekend dient te zijn zo spoedig mogelijk na ontvangst van de convocatie maar uiterlijk vóór aanvang van de ALV, zal geen voordracht van dit lid tijdens de ALV. plaatsvinden. Bedoeld lidmaatschap zal met onmiddellijke ingang worden beëindigd wanneer betreffend lid het bezwaar erkent en direct worden opgeschort wanneer hij dit bestrijdt of weerlegt. Uiterlijk binnen 14 dagen na de ALV. zal het bestuur zich op de ontstane situatie beraden en, na een (eventueel) hoor en wederhoor, een met redenen omkleed besluit nemen. Hiertegen is geen beroep mogelijk.
Bij directe beëindiging dan wel definitieve afwijzing kan en zal bedoeld lid geen rechten hoe dan ook ontlenen aan de voorgaande periode van volledig lidmaatschap en zal hij alle eigendommen van het OPGen onmiddellijk aan het secretariaat hiervan retourneren. Na ontvangst hiervan wordt reeds betaalde contributie pro rata verrekend.

Artikel 22: Van de leden
1. De Vereniging kent een A en een B-status.

a) Een lid komt in aanmerking voor de A-status als hij bij aanmelding meezendt:
• Een kopie van het diploma podoposturaal therapeut
• Een kopie van de het certificaat van de HAB-code van de podoposturale therapie.
• Een kopie van de inschrijving van de persoonsregistratie bij het college bescherming persoonsgegevens.
• Een kopie van een polis van de eigen Aansprakelijkheidsverzekering of deelname aan de Collectieve Aansprakelijkheidsverzekering

b) Om de A-status de behouden dient de therapeut te voldoen aan de eisen van de intercollegiale toetsing en de bij- en nascholing.

c) De vereniging streeft ernaar om alle leden op het niveau van de A-status te brengen.

d) Ieder lid is verplicht:
* de statuten en reglementen van de vereniging, en voor zover van toepassing van de afdeling, alsmede de besluiten van de organen van de vereniging of afdeling na te leven.

* De belangen van de vereniging en van haar afdelingen niet schaden.

* Alle overige verplichtingen te aanvaarden en na te komen, welke uit het lidmaatschap voortvloeien of welke de vereniging in naam van haar leden aangaat.

2. Het opzeggen van het lidmaatschap door een lid.

a) Het opzeggen van het lidmaatschap door een lid dient schriftelijk uiterlijk vier weken voor het einde van het jaar te geschieden.

b) Bij voorkeur per aangetekende post aan het secretariaat. Dit ter verantwoordelijkheid van het lid dat wil opzeggen. Binnen vier weken na ontvangst van de opzegging wordt door het secretariaat een bevestiging aan het lid verzonden waarin de verdere voorwaarden betrekking hebbende op het eindigen van het lidmaatschap aan hem,haar, worden medegedeeld.

c) Heeft het lid nog achterstand in het betalen van contributie dan duurt het lidmaatschap volgens de regels opgesteld in de statuten nog tot het einde van het opvolgende jaar. Dit om het lid de gelegenheid te geven de contributie achterstand te voldoen.

d) Dit geldt eveneens als de opzeggingstermijn van vier weken voor het einde van het jaar niet in acht wordt genomen.

e) Indien het lidmaatschap van het OPGen is beëindigd is het lid per beëindigingdatum verplicht zich te onthouden van:
1) Ieder gebruik van de naam podoposturaal therapeut
2) Iedere aanduiding dat hij/zij aangesloten is bij het OPGen, en
3) Ieder gebruik van het muurschild of andere herkenningstekens ( zoals logo’s ) verbonden aan de hoedanigheid van podoposturaal therapeut en/of toebehorende aan het OPGen.

Bij overtreding van een van de voorgaande verplichtingen c.q. verboden, is het lid een direct opeisbare boete verschuldigd van 500,00 euro per overtreding en 50,00 euro per dag dat de overtreding voortduurt.

4. Buitengewone Leden (conform statuten)
Voor het buitengewoon lidmaatschap gelden alle volgende criteria. Dit ter beoordeling van het bestuur.

Buitengewone leden kunnen zijn:
a) Zij die om gezondheidsredenen of leeftijdsredenen geen praktijk meer voeren.
b) Zij die de vereniging ten algemenen nutte kunnen zijn.
c) Zij die bijzondere verdiensten hebben voor de vereniging.
d) Zij die een bestuursfunctie of adviesfunctie bekleden.
e) In bijzondere gevallen beslist het bestuur.
f)  Studentenleden

Aan het protocol ereleden en leden van verdienste dient een derde categorie te worden toegevoegd:

Studenten-leden zijn zij die zich hiervoor zelf hebben aangemeld, gedurende de periode
dat zij de opleiding tot podoposturaal therapeut volgen.
Dit lidmaatschap vangt aan bij de eerste studiebijeenkomst en wordt beëindigd bij het examen. Daarna kan het reguliere lidmaatschap worden aangevraagd, zoals vermeld in het Huishoudelijk Reglement.
Het studenten-lid heeft toegang tot de regiobijeenkomst(en) waar hij/zij denkt te gaan praktiseren, heeft recht op studenten korting voor het OPGen-symposiumen op
elektronische toezending van de NieuwsBrief.
Tevens heeft hij/zij toegang tot de Algemene Leden Vergadering, echter zonder stemrecht.
De kosten van dit lidmaatschap bedragen € 50,- per studiejaar.

Leden van verdienste
Tot leden van verdienste kunnen op voordracht van bestuur, bij besluit van de Algemene Leden Vergadering, worden bedoeld personen die zich jegens de vereniging bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt. In tegenstelling tot de statuten (artikel 7 - verplichtingen) zijn leden van verdienste (besluit bestuur) niet vrijgesteld van de verplichting contributie te betalen.

Ereleden
Tot erelid kunnen, op voordracht van het bestuur, bij besluit van de ledenvergadering worden benoemd personen aan wie de vereniging bijzondere dank verschuldigd is. Conform artikel 7 statuten, zijn ereleden vrijgesteld van het betalen van de verplichting om contributie te betalen.
Een erelid, dat nog praktijk uitoefent, en voor de A-status in aanmerking wil komen, of deze wil behouden, moet er voor zorgen dat er in een tijdvak van drie jaar minstens vijfenzeventig (75) punten behaald worden. Dit is een verplichting naast het volgen van verplichte bij- en nascholing, uitgeschreven door het Omni Podo Genootschap.

Artikel 23:
Alle personen die ingeschreven staan in het ledenregister van de Vereniging hebben recht op het door de Vereniging uitgegeven en gedeponeerde vignet/schild. Het vignet/schild wordt door de Vereniging tegen een borgsom ter beschikking gesteld. Het blijft onder alle voorwaarden eigendom van de Vereniging en dient op het eerste verzoek van het bestuur te worden geretourneerd.

Artikel 24:
Het is ieder lid toegestaan te publiceren of reclame te maken conform de gestelde richtlijnen. Bij overtreding hiervan zullen sancties plaatsvinden.

Artikel 25:
Alle leden zijn verplicht de belofte en de ethiek en alle andere door de Vereniging bepaalde regels te onderschrijven en na te leven.
Bij overtreding zal het Bestuur maatregelen treffen conform het gestelde in het reglement tuchtrechtspraak.
 
Slotbepalingen
 
Artikel 26:
Aftredende leden van het Bestuur of van de commissies dienen in hun bezit zijnde geldmiddelen, bescheiden en andere eigendommen van de Vereniging terstond aan het Bestuur af te dragen.

Artikel 27:
In alle gevallen, waarin dit reglement niet voorziet beslist het Bestuur onder verantwoording van de Algemene Leden Vergadering.

NB. Daar waarin dit reglement sprake is van “hij” dient de lezer er vanuit te gaan dat hier ook “zij” dient te staan.

________________________________________
Huishoudelijk Reglement Omni Podo Genootschap; bijgewerkt t/m mei 2012



[terug ]


 

Contact


  • Omni Podo Genootschap
  • Noorderweg 95
  • 1456NK Wijdewormer
  • omnipodogenootschap@gmail.com

Laat een bericht achter


Alle gegevens onder voorbehoud Omni Podo Genootschap.
Inloggen | Sitehand - Design website met CMS | Ziber - Website software | SdH Vormgeving - /Team4 School - Eigentijdse Websites